Monday, October 31, 2011

Hayati Quran? Malas!

Bismillahirrahmanirrahim

Korban!

Korban!

Korban!

Masaku tidak boleh dikorbankan untuk baca Al-Quran.
Masaku tidak boleh dikorbankan untuk hayati isi Al-Quran.

Kepada diriku yang kedekut, kau tengok insan dalam gambar ni. Tengok!

He is sick but he still read the Quran. We are healthy but do we read Quran?

Kasihan diriku. Kufur pada ni'mat yang Allah dah bagi. Badan sihat, otak cerdas, harta banyak, tapi nak buat ibadah malas. 

Wahai diriku yang kedekut lagi hina, nak tunggu bila lagi untuk berubah macam insan ni?

Tunggu dah jadi mayat? Ruginya.

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?" (Surah Ar-Rahman: Ayat 16).

Think...

Saturday, October 22, 2011

Hubby-Lubby

Bismillahirrahmanirrahim

Angin sepoi-sepoi bahasa bertiup lembut bersama haruman lemon. Wangi! Nak buat apa petang ni? Basketball? Tak ada kawan nak join. Lagipun tak ada bola.

Baring.

Golek-golek.

Baca novel.

Baring lagi.

Golek-golek lagi.

Baca novel lagi.

Hmmm…

Kepala dijengah ke luar tingkap. Wow!
A loving couple is practicing on how to shot a ball. Tengok diorang main. Record guna camera sampai bosan.
Tengok jap siapa yang ada kat luar bilik. Eh? Ada kak A. dia tengah online. Actually lappy aku memang dah ada kat luar bilik so aku pun duduk je la depan dia. Typing something.

Vrett…vrett…(bunyi vibrate handset)

Si A membalas sambil tersenyum tersengih.

“senyum-senyum,”aku mencelah.
Dia hanya tersengih sambil tersenyum lagi.

“Kak Na ni jahatlah.”Dia berkata.
Aku hanya diam menunggu ayat seterusnya.

“Kak Na cakap kat B, yela pergilah shopping tu jangan cuci mata pulak. Pastu boleh pulak B ni jawab berenang sambil menyelam lagipun laki ada 4 kuota. Kak Na pulak jawab yela, pahala dah banyakkan. Nak buat cemane kan.”
B ialah seorang senior yang Islamic bagi aku. Off course berlainan jantina.

“Rasanya ni dah tak termasuk dalam mesej yang tak penting kot,”aku membalas.

Aku confiused. Mungkin mereka sedang bercinta. Mungkin mereka dah bertunang. Atau mungkin mereka dah berkahwin. Tapi secara faktanya alasan kedua dan ketiga itu memang tak munasabah langsung sebab…
Tak ada 1 bukti or fakta yang mengatakan mereka ni dah bertunang atau berkahwin.

Inilah perkara yang selalu berlaku dalam kalangan kita. Aurat Alhamdulillah dah tutup semua. Usrah pun join. Solat pun cukup. Tu tak tambah lagi dengan semua amalan-amalan sunat.
Tapi selalu juga…

Mengata orang yang kita rasa amalannya or tahapnya kurang daripada kita.

Membenci orang atas sesuatu kesilapan yang dilakukan orang tersebut.

Menjaga ikhtilat dengan lelaki atau muslimin lain tapi tidak dengan lelaki yang dicintai.

Samalah juga macam muslimin. Apa sebenarnya semua ni? Sungguh aku agak tak faham dengan keadaan macam ni.

Kadangkala aku terfikir keadaan macam ni terjadi sebab kita ni dah rasa yang kita dah cukup bagus sampaikan kita tak nampak dengan kesalahan sendiri.

The only thing we know is blaming others on their wrongdoings. Aku rasa aku dah lari point.

Perkara yang aku nak cakap sebenarnya is about ikhtilat. Perlu diingat ya sahabat sekalian. Tudung labuh, bidang 60, songkok, kopiah, jubah dan sebagainya tidak menghalalkan kita untuk ‘bercouple secara Islamic, bermesej yang tak penting dan yang seumpama dengannya.’

Batas-batas syara’ tu perlu dipelihara. Dulu akak aku ada cerita pasal students kat mesir. Dia kata banyak juga perbandingan antara students yang ambil bidang agama and medic. Most of the time students agama selalu pandang lekeh pada budak medic. Kononnya diorang ni tak alim macam tu la. Bukan semua yang cakap tapi sebahagian.

Tapi akak aku cakap dia respect students medic(wrong grammar). Sebab apa? Sebab diorang ni tak ada pun istilah couple Islamic. Diorang just isi borang baitul muslim. Then bila sampai umur yang diorang tetapkan nak kahwin, ustaz and ustazah arrange kan perkahwinan diorang. Ni medic students. Tapi students agama?

Berkenalan dulu. Bercinta secara Islamic dulu. Keluar dating boleh tapi syaratnya mesti berteman. Selalunya adik kecil yang dijadikan teman. Bermesej. Walaupun tidak menggunakan sayang-mayang, hubby-lubby, tapi perkataan ukhti atau akhi digunakan. Tak pun ustaz ustazah. Ouch! So sweet!

Nonsense.
tak ke tu sama je dengan mendekati zina? Tak ke tu adalah kategori couple juga? Bezanya hanya perkataan sahaja. If orang selalu gunakan sayang-mayang hubby-lubby, istilah yang digunakan oleh orang yang berperwatakan Islamic pula akhi-ukhti ustaz-ustazah. Sekali lagi aku bertanya, tak ke sama je dengan couple?

Sekali lagi juga aku mengulang bahawasanya bukan semua orang yang buat.

Kita kena ingat apa yang kita buat ni akan affect orang lain juga. Please jaga our maruah. Dan please jaga maruah saudara seislam.

Hukum syara’ tidak membenarkan sesuatu yang haram menjadi halal kecuali ada syarat-syarat yang membolehkan ianya menjadi halal.

Contohnya perkahwinan. Selagi mana seorang yang bukan mahram itu belum berkahwin dengan kita, maka selagi itu jugalah dia haram bagi kita. Namun sekiranya dia dah berkahwin dengan kita maka hukum haram tersebut menjadi halal.

Sama-samalah kita recheck diri kita ni. Dalam kategori manakah kita berada? Tanya diri tepuk dada.

Dah magrib.

Ni aku attach link Baitul Muslim. For those yang nak kahwin, ha bolehla cuba jenguk-jenguk link ni.

Selamat mencuba!


May Allah bless us our life.

Wallahua’lam.


Wednesday, October 19, 2011

Wind Of Change

Bismillahirrahmanirrahim

Mom: I love you so much!
Dad: I love you so much!
Without you, I won't be able to exist in this  world.
O Allah, please forgive our wrongdoings.

A long time ago, there was a huge apple tree. A little boy loved to come and play around it everyday. He climbed to the treetop, ate the apples, took a nap under the shadow...he loved the tree and the tree loved to play with him. Time went by...the little boy had grown up and he no longer played around the tree every day.


One day, the boy came back to the tree and he looked sad . "Come and play with me" the tree asked the boy. "I am no longer a kid, I do not play around trees any more" the boy replied. "I want toys. I need money to buy them." "Sorry, but I do not have money... but you can pick all my apples and sell them. So, you will have money." The boy was so excited. He grabbed all the apples on the tree and left happily. The boy never came back after he picked the apples. The tree was deeply saddened.


One day, the boy who now turned into a man returned and the tree was excited "Come and play with me" the tree said. "I do not have time to play. I have to work for my family. We need a house for shelter. Can you help me ? " " Sorry, but I do not have any house. But you can chop off my branches to build your house." So the man cut all the branches of the tree and left happily. The tree was glad to see him happy but the man never came back since then. The tree was again lonely and upset.


One hot summer day, the man returned and the tree was delighted. "Come and play with me!" the tree said. "I am getting old. I want to go sailing to relax myself. Can you give me a boat ?" said the man . "Use my trunk to build your boat. You can sail far away and be happy." So the man cut the tree trunk to make a boat. He went sailing and never showed up for a long time.


Finally, the man returned after many years. " Sorry, my boy. But I do not have anything for you anymore. No more apples for you ..." the tree said. "No problem, I do not have any teeth to bite" the man replied. "No more trunk for you to climb on" "I am too old for that now" the man said. "I really cannot give you anything... the only thing left is my dying roots" the tree said with tears. "I do not need much now, just a place to rest. I am tired after all these years" the man replied. "Good! Old tree roots are the best place to lean on and rest, Come, come sit down with me and rest." The man sat down and the tree was glad and smiled with tears...


This is a story for everyone.
The tree is like our parents.
When we were young, we loved to play with our Mum and Dad...
When we grow up, we leave them...only come to them when we need something or when we are in trouble.
No matter what,
parents will always be there and
give everything they could
just to make you happy.


You may think the boy is cruel to the tree, but that is how all of us treat our parents. We take them for granted we don't appreciate all they do for us, UNTIL it's too late. May Allah forgive us of our shortcomings and may He Guide us, Inshaallah. Amin.

Taken from islamicinformation.net

Sunday, October 16, 2011

Perhatian!!!

Bismillahirrahmanirrahim

Muslim out there, please spread this news. Your kindness is really appreciated.


PERHATIAN!! ini bukan ayat al-Quran...

PENTING ...tolong sebarkan. Moga Allah SWT akan membalas jasa baik anda.
Yang pasti ini bukan ayat al-Quran

Semoga kita semua berhati-hati jangan sampai terbeli dan digantung di rumah kita. Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita.

Tolong Baca.Jangan biarkan kita di perbodohkan oleh orang-orang KAFIR.

Perhatian kalau ternampak penghujungnya ditulis "Surah Injilu Matay" (Terus reject).

Sila baca dan edarkan kepada sesiapa yang tiada blog melalui e-mail. Jika ada blog, copy dan paste ke blog anda. Itulah agenda Kristian, maka berhati-hatilah.

Jangan terpedaya pada rupanya sahaja tetapi tengok dan selidiklah isinya juga. Tengok keseluruhan. Memang ianya nampak cantik sekiranya dibuat untuk menghiasi dinding rumah.

Sekali pandang macam ayat dan kalimah Al-Quran. Sebenarnya ayat dari kitab Bible.



Wallahua'lam.

Monday, September 12, 2011

Love Our Parents

Bismillahirrahmanirrahim

Ramadhan berlalu pergi
Syawal kian berlari
adakah diri ini akan merasai lagi
terawih nan syahdu dinihari
membasuh dosa dan noda sang abdi
Ya Tuhan Robbul 'Izzati
Diri ini sujud meyembah bumi
menghadap Sang Pencipta Ya Ilahi
Izinkanku untuk terus berbakti
Selagi hayat belum dimamah bumi
Kuatkan langkah sepi ini
Agar terus tertegak Dinul Islam fi jihadi

Indahnya sebuah pertemuan. Sakitnya sebuah perpisahan. Itu sememangnya adat yang dah termaktub dalam hukum alam. Begitu juga halnya dengan pertambahan dan pengurangan dalam ahli keluarga. Kita ada parents, mak abah dan sebagainya. Kadangkala kita tersilap bicara, tersalah percaturan, maka berlakulah percanggahan pendapat.

Maka si ibu merendah diri menjawab,
"Ibu minta maaf. Ibu tau ibu tak ada sijil-sijil yang tinggi macam kamu. Ibu ni sekolah pun tak habis. Nak bagi pendapat memang ibu tak layak." Ada untaian mutiara yang jatuh namun segera diseka.

Maka si ayah bergundah,
"Ayah ni bukan siapa-siapa dalam hidup kamu. Kerja pun kerja kampung. Cikai-cikai. Ayah tau kamu malu dengan kerja ayah. Tak mengapa."

Si anak tetap terus bertindak seolah-olah apa yang dilakukan merupakan perkara yang betul. Ibu bapa? Peduli apa pasal diorang. 

"Aku dah besar!"
"I've my own life!"
"They are just someone that always insult my life, giving a rubbish opinions and so on..."

Ahh..
Life
Always makes people dumb
killing humbleness
destroys relationship that is built by ukhuwwah
all will be going
if only if iman is not being perform
in our daily life

We are given a parent to love, to feed, to protect them not to make their hearts hurt. Kadang-kadang kita tak perasan kita telah sakitkan hati mereka. Kata-kata, tindakan dan sebagainya. Selagi hayat dikandung badan berbaktilah kepada mereka selayaknya seperti apa yang termaktub dalam kitabNya.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan Tuhanmu sudah perintahkan, supaya engkau tidak menyembahkan melainkan kepadaNya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang daripada keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada usia tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar), sekalipun perkataan ‘uuh’ dan janganlah engkau menengking mereka, tetapi ucapkanlah kepada mereka perkataan mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku, cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku ketika kecil.” (Surah al-Israk ayat 23-24). 

I have a video to share with you guys. Hope you can learn something from the video. Appreciate something before losing it is better than done nothing. May your life be blessed. Wallahua'lam. 


Friday, September 2, 2011

Siapa Setuju?

Bismillahirrahmanirrahim

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Kullu 'am wa antum bikheir. Taqabbalallahu minna wa minkum.

This is a very short entry. What is your opinion about changing the name and URL of this blog?
As for me, it would be better if we are not using the name of KMK and MTD for the URL and the name itself. It could be because these two names are strictly or specifically for KMK students. Instead of using both of these names, I am inviting all the readers to give any suitable suggestion or ideas about the new name and the URL of this blog. I am waiting for your response.

You are kindly invited to leave comment towards this entry.

Wallahua'lam.

Friday, August 19, 2011

Who Are You To Me?

Bismillahirrahmanirrahim


Who am I to you and what are you to me?
Lets get something straight amidst this ecstasy

I don't remember buying any ring or saying "I do"
What rights do you have over me and I over you?

The very same rights that my other friends have
We're friends! And not each other's half

Nothing more and nothing less
But if you want more than that then be my guest

But no more of this can I take
The more I love Allah the more of this I hate

The lust of love and the love of lust
I must escape this prison, I must!

My hand is yours for the taking
All I want is Allah's blessing

If we're on the same page, me and you
Ask me the question and I will say "I do"

Tuesday, August 16, 2011

Sampaikan Hajatku Ini


Bismillahirrahmanirrahim
Ramadhan kareem Wallahu Akram


Ya Allah tolong sampaikan

Hajatku untuk berpanjangan
Nafasku hingga pengakhiran

This is a very nice song. It is all about Ramadhan. Lailatul Qadr. Perhaps our life will be last longer till the end of Ramadhan. 



"Macam Jam Radio Je"

Bismillahirrahmanirrahim

Ramadhan kareem Wallahu Akram

Today's post do not have specific idea. I just wanna share something interesting with all of you. Have a nice day. Enjoy watching this video.


"Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan yang tepat tentang hari kiamat. Dan Dia lah jua yang menurunkan hujan, dan yang mengetahui dengan sebenar-benarnya tentang apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung). Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat); dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Amat Meliputi pengetahuanNya." (Luqman: ayat 34) 


Apa yang baik jadikan pengajaran. Wallahua'lam.

Sunday, August 14, 2011

Aku Yang Cantik! Aku Yang Handsome! Aku Yang...Ahh! Awesome!

Bismillahirrahmanirrahim

Cantik!
Handsome!
Awesome!

Ya Allah, bagi aku idea.

1 jam berlalu...

2 jam berlalu...

3 jam berlalu...

3.58 pm...

'Nah idea untukmu!'.

Sender: "Bersyukur sebab Allah masih bagi wajah yang cantik, handsome, awesome untuk kita. Ada pancaindera, senyum sikit depan cermin. Wah! Kita kena bersyukur sebab still cute bila senyum. Tapi fikirkan apa yang kita dah buat dengan muka cute ni."

Option: mark several.
A: marked
B: marked
C: marked
D: marked
E: marked
F: marked
G: marked
H: marked

continue > send to marked contacts > continue > messages sent

vrittt...vrittt...(handphone vibrates)

1 new message received

A: Botox? Hehe

Sender: Pernah rasa tak tapak kaki melekat kat pipi? Haha. Itu luaran. Try to think deeply.

A: Ooo...Kita show off muka pada laki, ea?

Sender: Boleh jadi gak. Adakah kita ni takbur dengan apa yang kita ada. Adakah wajah kita ni dihalakan ke arah maksiat or sebaliknya. Adakah wajah cute kita ni tarik masuk syurga or neraka. Think. Hehe.

A: Betul. Hehe.

1 new message received

B: Oit, sorry late. Thanks for the words. Memang dah buat banyak dengan muka cute ni. Huhu. Try explain sikit message ko tu. Macam tak habis. Heh!

Sender: Apa yang ko faham?

B: Entahlah. Dulu member aku pernah tegur, dia kata aku wajib pakai purdah sebab aku ade rupa, aku takde la rasa aku lawa sangat. Ramai je member aku yang lagi lawa.

Sender: Think again adakah kita ni takbur dengan apa yang kita ada. Adakah wajah kita ni dihalakan ke arah maksiat or sebaliknya. Adakah wajah cute kita ni tarik masuk syurga or neraka. Think. Hehe.

B: Hurm. Dalam maksudnya. Aku pun tak taulah. Tapi aku tak nafikan pernah je salah gunakan ni'mat aku yang satu ni. Tapi ada gak ni'mat yang Dia bagi as 'peringatan' untuk aku. Alhamdulillah 'ala kulli hal.

“Allah (memberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah adalah seperti lubang yang tak tembus yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca dan kaca itu seakan-akan (bintang yang bercahaya) seperti mutiara yang menyalakan minyak dari pohon yang banyak berkahnya, iaitu pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah baratnya yang minyaknya sahaja menerangi walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis) Allah membimbing kepada cahayanya, siapa yang Dia kehendaki, dan Allah membuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. Bertasbih kepada Allah di masjid-masjid yang telah diperintahka untuk dimulakan dan disebut namanya di dalamnya, pada waktu pagi dan pada waktu petang, lelaki yang tida dilalaikan oleh perniagaan dan tidak pula oleh jual beli dari mengingati Allah dan dari mendirikan solat dan dari membayar zakat. Mereka takut pada suatu hari (yang dihari itu) Hati dan penglihatan menjadi goncang. Mereka yang mengerjaka demikian itu supaya Allah memberikan balsan kepada mereka (dengan balasan) yang lebih baik dari apa yang mereka kerjakan, dan supaya Allah menambahkan kurnianya kepada mereka. Dan Allah memberi rezeki pada siapa yang dikehendakinya.” (An-Nur: 35-38)

Mode sekarang: modeless
Lagu: Farsyitturab

Dust is My Bed. Muka aku ni bila dalam kubur sama-sama jadi dust or jadi bangkai or tetap jadi muka?
Muka ni nanti kena makan ulat ataupun masih cantik macam sekarang?

Sekarang ni dah masuk fasa yang ke-2. Fasa maghfirah (Pengampunan).

"Dialah bulan yang permulaanya rahmat, pertengahannya pengampunan, dan akhirnya pembebasan dari api neraka. Barangsiapa meringankan beban daripada budak sahaya niscaya Allah mengampuni dosanya dan memerdekakannya dari neraka." (Bughyah Al-Kharits, As-Syu'ab al Imam lil Baihaqi)


Sama-samalah kita hayati Ramadhan yang masih bersisa ni. Sementara Malaikat maut belum bagi invitation card lagi, baik kita prepare awal-awal sebab kita tak tau bila kita punya turn.

video


Wednesday, June 29, 2011

Hidup=4/4 bukan 1/4, 1/2 or 3/4

Bismillahirrahmanirrahim

9.45 pm, 28/06/2011

Matanya terus meniti barisan ayat yang terdapat dalam artikel tersebut. Article  How iron effect wrinkles on the body skin?’ itu terus dibacanya tanpa menghiraukan TV yang bersuara di bilik sebelah. 

10.02 pm, 28/06/2011

Sony Ericsson yang diletakkan bersebelahan dengan laptop vibrates.

A: Weh, israk mi’raj de pape amalan sunat khas ke?

Aik? Salam pun tak de. Busy kot.

B: Puasa?

A: Knp de question mark? X phm! Ak rsa ak lagho gle skrng. Ish3.

B: Knp?

A: Okey. Ak lg x phm. Puasa tu mmng sunat ke? Nabi buat eh? Or amalan sahabat2?

B: Em. X de amalan khusus. If ada pn sumbernya brdsarkan hadith2 yg lemah(menurut blog seorang ustz yang sempat dibaca before reply msg). Amalkan je amalan-amalan sunat yg kta jrg and pyah nk buat cnthnya tahajjud. Knp ko rsa mkin lagho?

A: Sbb x de mood nk buat sume bnda. Truk betul! Cne ek nk hdupkn hati balik?

B: Ad tfsir quran kn? Ambil skrang!

A: Okey. Gt it, soreitei?

B: Surah Al-Jathiyah ayat 7-9. Sm2 bc, hyati, fhamkan, amalkn!

A: Okey! Thnks. Ad 1 note nk share.

Daripada Nabi s.a.w,  pada waktu malam aku diisrakkan sampai ke langit, Allah s.w.t telah memberikan 5 wasiat antaranya:

1. Janganlah engkau gantungkan hatimu kepada dunia kerana sesungguhnya Aku tidak menjadikan dunia ini untuk engkau.
2. Jadikanlah cintamu kepadaKu sebab tempat kembalimu adalah kepadaKu.
3. Bersungguh-sungguhlah engkau mencari syurga.
4. Putuskan harapan daripada makhluk kerana sesungguhnya mereka itu tidak sedikit pun tiada kuasa di tangan mereka.
5. rajinkanlah dirimu mengerjakan solat tahajjud kerana sesungguhnya pertolongan itu beserta qiyamullail.
 
Wallahua’lam.

B: Jazakillah. Gt wt I meant? Smlm ak bkak quran tbaca ayt tu. Mmng padan sngt untk ak. Slma ni kta dok bjnji bsumpah time solat (syahadatain), tp hkiktnya kta x ksah pn dngn ap yg kta dh sumpah and janji dgn Allah.

A: Bru hfl ayt uh ltely. Bz mlm ni? De kje x?

B: X pn. Asal?

A: Hmm, da pna hfal surah Al-Jathiyah before ni? Lumba nk? Mlm ni. Try hfal takat yg mmpu. Kalo dpt smpai hbis lg bgus.

B: due date?

A: Specific malam ni tp curfew smpai mghrib esok. Hbis hri israk mi’raj la, okey x?

B: Set!

Perbualan pada permulaan malam israk mi’raj.

Pointnya, surah Al-Jathiyah ayat 7-9.

“Celakalah bagi setiap orang yang banyak berdusta lagi banyak berdosa. Iaitu orang yang mendengar ayat-ayat Allah ketika dibacakan kepadanya, namun dia tetap menyombongkan diri seakan-akan dia tidak mendengarnya. Maka peringatkanlah dia dengan azab yang pedih. Dan apabila dia mengetahui sedikit tentang ayat-ayat Kami, maka (ayat-ayat itu) dijadikan olok-olok. Merekalah yang akan menerima azab yang menghinakan.” (Surah Al-Jathiyah, ayat 7-9)

Siapa yang banyak berdusta lagi banyak berdosa? Aku, kau, dia dan kamu. Kenapa? Kerana aku, kau, dia dan kamu manusia. Siapa yang Allah katakana ‘celakalah!’ kepadanya? Orang yang dengar ayat-ayat Allah tapi buat tak endah.  Siapa yang suka buat perangai tak endah macam ni? Sekali lagi aku, kau, dia dan kamu. Kenapa? Kerana kita memang suka buat tak endah hukum Tuhan. Solat, puasa and baca al-quran jalan tapi maksiat pun jalan sama.

Al-quran itu kalamul haq. Semua percaya tapi kenapa kita tak amalkan? Kenapa masih nak menghalalkan yang bathil mengharamkan yang haq? Kerana aku, kau, dia dan kamu memang suka buat tak endah hukum Tuhan.

Apabila yang bathil dirasakan haq…

‘Walaupun I ni couple tapi kitorang tak pernah sentuh-sentuh. Setakat makan, study sama je. Takkanlah salah kot. Lagipun kitorang selalu share tazkirah. Solat pun tak pernah tinggal. Ko try tengok budak-budak masjid pun ramai yang couple tapi diorang okey je. Jadi je imam. Bagi je tazkirah. Tak ke jadi contoh yang baik tu?’

status fb: in relationship with makhluk Allah. Huh? Minah, kau dah tunang ke? Minah (bekas pelajar sekolah agama, tudung labuh, menghafal) jawab ha’ah dah tunang. Tapi tak nak buat status engaged. Eh minah! Baru tunangkan? Asal kat wall komen bersayang-sayang dengan kaum Adam yang dikatakan tunangnya? Katanya kami dah bertunang.’

‘Weh! Dia tu bagus kot! Hafal quran. 30 juzu’ dalam tangan. Tapi layan je numb-Linkin Park. Super junior pun aku tengok dia sama-sama angguk Sorry Sorry. Kadang-kadang So What juga dengan Pink! Yang tak boleh blanya Butterfingers and Muse pun dia layan. Petik gitar memang tak yah cite la. Superb! Orang macam ni la aku high spring!’

‘Kau ni pagi petang siang malam aku tengok asyik call muslimat Exco Kerohanian tu je. Ikhtilat weh! Ingat tu. Laa… rilex beb! Aku call dia sebab ada urusan la. Urusan? Tak settle lg ke walaupun setiap kali call mau sejam? Hati-hati. Kau Adam dia Hawa. Kanan malaikat kiri setan tengah-tengah nafsu. Ya. Aku tau la.’

Kenapa boleh jadi macam ni? Sebab aku, kau, dia dan kamu dengar ayat-ayat Allah tapi suka buat tak endah. Solat 5 waktu, recite 2 kali syahadatain setiap kali solat. Sekali time tahiyyat awal and sekali time tahiyyat akhir. Tapi masih tak endah dengan apa yang kita dah janji. Tau orang yang mungkir janji tu orang munafiq. Tau hukum tepati janji. Tapi tak pernah sedar dengan apa yang aku, kau, dia dan kamu dah janjikan. Berjanji bukan dengan manusia tapi dengan Allah. Tak ke naya tu bila tak tunaikan MoU yang dah dipatri? 1 solat 2 janji, kalau 5 kali solat dah 10 kali janji. Ni baru solat wajib belum tambah lagi dengan solat nak dapat excellent result dalam exam. Cuba tengok balik dah berapa lama kita hidup, dah berapa banyak kita janji dengan Allah, and dah berapa kali kita tunaikan?

“Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang wajib disembah selain Allah, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu pesuruh Allah.”

Tak terasa ke amanah dan tanggungjawab yang kita pikul bila kita recite syahadatain ni? Kan ada ayat dalam al-quran tu bunyinya lebih kurang macam ni, masuklah kamu dalam agama Islam sepenuhnya. Bukan ¼, ½ ataupun ¾ tapi 4/4=1. Kita kena ingat apa yang kita tanggung sekarang harus dijawab pada hari kemudian. Ini baru definisi tanggungjawab yang sebenarnya.

So, setiap kali solat time recite syahadatain ingatlah bahawasanya aku, kau, dia dan kamu dah berjanji and bersumpah dengan Allah bahawa aku, kau, dia dan kamu adalah seorang Islam. Apabila dah mengaku menjadi seorang Islam, maka wajiblah ke atas aku, kau, dia dan kamu untuk tanggung segala tanggungjawab seorang muslim yang bertunjangkan al-quran kalamul haq dan berpaksikan As-Sunnah kemudian menjawab segala tanggungan tersebut tika mana hari yang dijanjikan telah tiba.

Hidup ni bukan boleh suka-suki macam umur tu adalah Yayasan Anda yang punya. Tinggalkanlah yang lagho sebab benda tu tak janjikan apa-apa pun. Banyak lagi yang boleh didengar selain daripada Linkin Park, Super Junior, Pink, Muse and Butterfingers tu. Al-quran yang sikit punya tebal tu lagi elok untuk didengar. Aku, kau, dia dan kamu bukan tau bila kita akan mati. Bila-bila boleh jemput. Jangan jadi macam 11th Hour, the man who decides to change at twelve dies at eleventh. Berubahlah sekarang kerana takut kita akan die at eleventh. Sia-sia hidup. Sama-sama aku, kau, dia dan kamu renungkan.

Death can strike at moment,
You can die doing nothing,
You can die while taunting,
You can die in your own self pity.
Or you can breathe your final breath
Utter your final words:
"Subhanallah!"
While bowing in prostration before your Lord.
One long slumber.
And then the Most Merciful awakens you
In the greatest of peace,
Granting you Paradise.

Semoga Israk Mi'raj memberikan seindah makna dalam hidup aku, kau, dia dan kamu.

Friday, June 24, 2011

WE ARE RICH !!!!

We Are Rich !!!!!! $$$$$$$

Yet we don't know it .......

Once a person called as "si fulan A" came to a muslim scholar, "si fulan B" and complain to him about his own poverty.

A : " I am in great distress and I would prefer death to such a life ".

B : " ................ "  ^ ~ ~ ~ ^

A : " Are you making fun of me? ".

B : " No. Why do you say like that? ".

A : " I tell you I am great distress and you seem happy ".

B :  " Oh! Don't mind me... So, you said you are poor? ".

A :  " Yes, I am very poor and I have nothing ".

B :  " Are you sure you have nothing ".

A : " Yes, I have nothing !!!!  ".

B : " Emm... then , are you willing to have your eyes taken out for TEN THOUSAND DOLLARS? ".

A : " WAAAAH !!! Certainly not ".

B : " Would you like to have your tongue plucked out and get TEN THOUSAND DOLLARS in return? ".

A : " WOAAAH !!! Of course not ".

B : " Would you agree to having both your hands and feet cut off in return for TWENTY THOUSAND DOLLARS  ".

A : " NOooooo !!! Never ".

B : " Are you willing to be made a mad man and get TEN THOUSAND DOLLARS in return of your brain? "

A : " Eeeeeeeek !!! No. Never, not in million years... ".

B : " Are you not ashamed of yourself ? You admit that Allah Almighty has granted you so many precious  gifts.The value where of , in your own estimation, exceeds FIFTY THOUSAND DOLLARS.Counting only  a few gifts,by way of illustration....And yet you complain of POVERTY !!!! ".

A :  ~ feel dizzy.... ~.

B : " The value of the mentioned gifts can be fully understood when we lose it.Let us be more thankful to our Creator.We are extremely rich , yet we don't know it ".


{ It is He (God) , who has created for you (the sense of) hearing (ears) ,sight (eyes) and heart(undestanding). little thanks you give }
                                                             ~ The holy Qur'an -translation verse 23:78 ~
 


***** thus, please say it together ....!!!!

A : " Oo ALLAH..THANKS FOR THE GIFTS OF SIGHT, HEARING , HANDS , FEET ,
        KNOWLEDGE AND WISDOM. Amin "



~ Wallahua'lam ~

Wednesday, June 8, 2011

Iklan Jawatan Kosong

SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN

KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:
Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA:
Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN:
Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet. Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kad kredit. Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul. Anda tidak perlu berparas rupa yang cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.

Sila bawa dokumen asal iaitu : Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA:
Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR:
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:
Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu. Ia diberi nama ‘Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI:

Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini: Sabda Rasulullah S.A.W:

"Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara (terompah kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan disebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekahjariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya.

Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah kesebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk.

Maka malaikat berkata kepadanya : Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu : Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu: Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang.

Maka berkata malaikat : Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki -laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepada nya? Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu ialah Nabi Muhammad S.A.W dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala.

Maka malaikat berkata kepada mayat itu : Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula diakhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu. Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya".

SUMBER:
http://kerepek-net.blogspot.com/search?q=jawatan+kosong

Thursday, May 19, 2011

Sebuah Ceritera Lebuhraya

Bismillahirrahmanirrahim

Isnin, 16 Mei 2011

“waaa… Hahaha. Lajunya!”

“Biasalah sayang. Ni baru namanya rock! Nak bawak moto ‘selo’ apa kes. Tak macho la. Peluk kuat-kuat. Abang nak rempit ni.”

“Apa bang? Rempit? Beres! Dalam kiraan 3… 1, 2, 3! Here is your road dear!,” balas si pembonceng belakang sambil mengemaskan pelukannya.

“Yihhhaaa!!!”

 “Bang… bang, potong kereta depan ni. Bawak kereta macam kura-kura tak cukup makan je.”

Serentak dengan itu…

“Vrooommm” (Bunyi motor kapcai bila ‘dipress’, ditambah dengan hilaian tawa para penunggang motor)

Tu dia. Carbon Monoxide, nitrogen oxide semuanya ada! Perosak alamkah kita?

Ini situasi time aku on the way nak pergi lcct. Time ni kat area Seremban.  Kereta yang dipotong tu kereta ayah aku. Dia cakap slow macam kura-kura tak cukup makan tapi time tu ayah aku drive dengan had kelajuan 100 km/hours. Slow or fast? Aku pun musykil. (Semua dialog merepek tu monolog dalaman aku, jadi jangan percaya dengan dialog-dialog tersebut)

Nak dijadikan cerita, aku ni yang duduk kat bahagian belakang tengok and perhatikan je la gelagat diorang. Si suami (tak taulah suami or apa tapi disebabkan aku nampak ada budak kecik kat dalam bakul so assume je la yang ni suami perempuan tu) pakai baju kemeja and t-shirt ditambah dengan seluar yang bila dilihat semakin mengecil dan mengurus bila turun ke bawah. Si isteri (aku husnuzon juga dengan menggunakan alasan yang sama seperti tadi) pula pakai baju kurung tapi kain terselak sampai peha, rambut dah being oxidized, mungkin baginya asli itu hodoh kot. Em. Make-up tebal berapa inci aku lupa nak ukur.

Kuberfikir sejenak. Ayah aku laki. Bila perempuan dok membonceng dalam keadaan yang macam tu, apa jadi kat lelaki? Aish! Tension! Nak focus drive pun payah. Takkan nak tundukkan pandangan time nak drive. Memang kena mengucap sekali la time baca doa naik kenderaan.

Persoalannya dalam hal ni siapa yang bersalah? Suami tercinta? Isteri tersayang?

Suami la! Pasai pa plak?

Sebabnya suami tak reti nak didik isteri. Cemana nak tutup aurat dengan betul. Bagitau kat dia yang pakai baju kurung selak kain sampai peha tu tak boleh dalam Islam. Bagitau kat dia yang aurat perempuan tu ialah seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. Bagitau kat dia yang warnakan rambut tu menyebabkan solat tak sah. 

'Siapa cakap tak sah? Sah apa. Rambut bukan anggota wudhu'

Ya. Rambut bukan anggota wudhu'. Tapi macam mana dengan mandi wajib? Solat boleh tak sah sekiranya mewarnakan rambut sebab air tak sampai kat rambut. Suami kan ketua keluarga, so dialah yang kena tegur kalau isteri dia buat salah, bagi fahaman agama kat dia,bimbing dia ke jalan yang benar. Bukan sama-sama ‘you jump I jump’. Sat lagi Allah tanya macam mana nak jawab? Takkan nak jawab…

Biaq pi la kat dia tu. Dia dah besar. Walaupun kami ni a loving couple, it doesn’t mean we are sharing our grave for the future. I have one and she’s one too.”

Confirm ke dengan bagi jawapan yang macam ni suami akan terselamat daripada siksa Allah?

Pasai pa plak suami yang salah? Isteri la yang salah!

Tapi kenapa?

Belajar fardhu ain tu wajib ke atas setiap individu muslim. Isteri ni muslim. So dia wajiblah belajaq fardhu ain. Dah blajaq tu kena practice. Nanti Allah cakap…

“You already learnt about the hokum, but you didn’t practice it in your daily life. I did tell you about these things in the Quran, but why don’t you follow it?”

Nak jawab cemana ni?

Lagipun isteri ni akan jadi ibu yang akan didik anak. Kalau atas dah bengkok, probability untuk ajar anak jadi lurus agak sukar. Nanti anak pun jadi sama-sama bengkok. Like mother like daughter. Nanti macam mana nak jawab dengan Allah?

Tau apa itu hukum karma? We will get back what we give. Bila kita bagi benda yang tak elok, kita akan dapat balik benda yang tak elok. To think again, mama dah jadi muslim yang sebenarkah untuk berikan didikan agama kepada anak? Mama ingin rumahtangga yang diberkati atau dimurkai?

All these things are about AMANAH. Bukan toys yang boleh dicampak ikut suka hampa bila dah rasa bosan. Amanah yang satu hari nanti akan dipersoalkan tentangnya pada kemudian hari. Kena ingat juga bila dah mati nanti skema jawapan,

kubur lain-lain la” tak menjamin apa-apa kebebasan kat akhirat nanti.

So, people over there please think about this. It doesn’t matter what gender you are.  If you wanna get married, make sure dalami dan fahami ilmu agama untuk menjamin kebahagiaan hidup duniawi ukhrawi. Kepada para wanita yang dikasihi, ketahuilah bahawa seindah-indah hiasan di dunia itu adalah wanita solehah. Peliharalah dirimu daripada debu-debu yang akan mencacatkan kecantikan sang mawar berduri. Biarlah kita ini dikatakan ‘ortodok’ ataupun ‘kolot’ disebabkan pakaian yang menutup aurat dan sebagainya, tapi janganlah kita dicap sebagai wanita yang tidak mempunyai harga diri di sisi Allah. So, kepada sesiapa yang hobinya meng'upload' gambar cantik jelita indah menawan, sambil membuat gaya ala-ala model iklan dan sebagainya, kita kena ingat sekiranya lelaki yang melihat itu adalah golongan kaum Adam, maka berdosalah kita. If you love your partner, please do think that a women responsibility are on the man shoulders. If you wanna go to Jannah with your love, please follow the Quran and Sunnah.

To guys, you are a leader in a family. Lead your family along the right path to bring happiness in your life. Berilah didikan agama yang secukupnya kepada isteri dan anak-anak. Tegurlah mereka kiranya mereka tersasar dari landasan yang benar. Janganlah dikau biarkan isteri-isterimu yang dahulunya menutup aurat kemudian membukanya selepas terikatnya jalinan kasih dalam akad suci. Tegurlah mereka.

Inilah yang dikatakan perjalanan hidup. Pengalaman yang kukira amat bermakna ketika melalui lebuhraya Seremban. Yang baik itu kutiplah dan sisipkanlah di hati sebagai pengajaran hidup dan yang buruk itu olahlah kepada sesuatu yang lebih baik dan memberikan makna dalam kehidupan kita. Ini hanya sekadar perkongsian bersama tentang sebuah cerita kehidupan.

"Jangan cuba dikawal arahnya taufan tapi kawallah layar kehidupan. Tak perlu diukur dalamnya lautan tetapi panjangkanlah kail yang sejengkal."


Saturday, May 14, 2011

10 Pembasuh Dosa & Penawar Hati

Hassan al-Basri r.a. berkata: "Ketika saya berkeliling di jalan-jalan kota Bashrah dan di pasarnya dengan seorang pemuda ahli ibadah, tiba-tiba saya melihat seorang tabib yang sedang duduk di atas kerusi."
Dia dikelilingi oleh laki-laki, perempuan dan anak-anak.
Di tangan mereka masing-masing terdapat gelas yang berisi air. Mereka meminta petua dan ubat untuk penyakitnya.
Kemudian, pemuda yang bersamaku maju ke depan tabib, lalu dia berkata:
"Wahai tabib, apakah kamu punya ubat yang mampu membersihkan dosa dan menyembuhkan penyakit hati? "
Kemudian, si tabib itu menjelaskan:
"Ambillah sepuluh macam ramuan:
  1. Ambillah akar pohon fakir bersama akar-akar pohon tawaddhu' (kerendahan hati),
  2. Campurkanlah padanya tumbuhan taubat,
  3. Taruhlah ke dalam bekas keredhaan,
  4. Tumbuklah dengan penumbuk qana'ah,
  5. Masukkan dalam kuali taqwa,
  6. Lalu tuangkanlah padanya air malu,
  7. Didihkanlah dengan api mahabbah,
  8. Tuangkanlah ke dalam gelas syukur,
  9. Kemudian kipaslah dengan kipas harapan,
  10. Lalu minum dengan sudu pujian.
Sesungguhnya jika kamu mengerjakan hal itu, maka akan menjadi ubat bagimu dari semua penyakit dan bencana di dunia dan di akhirat." - Dipetik daripada Kitab Nashaihul 'Ibad, Imam Nawawi.
- Artikel iluvislam.com
Sumber

Sunday, May 8, 2011

Kenapa Masakan Ibu Paling Sedap

Masakan ibu adalah masakan yang paling sedap. Begitu selalunya dikatakan orang. Realitinya pun begitu. Percayalah seorang anak akan sentiasa merindui masakan ibunya jika terpisah sekian lama. Rindu masakan ibu yang sukar ditandingi. Walaupun si anak mungkin pernah menjamah makanan yang lebih mahal, eksotik dan sebagainya tetapi manakan sama masakan ibu. Mengapa?

Kata orang, itulah penangan 'air tangan'. Memasak melalui pelbagai proses daripada menyiang, membasuh, menggaul, menguli dan lain-lain aktiviti yang kebanyakannya melibatkan sentuhan tangan secara langsung. Tangan tukang masaklah yang paling banyak menyentuh makanan. Jadi, dalam masakan ibu, air tangannyalah yang paling banyak 'terlarut' bersama bahan-bahan masakan.
Benarkah air tangan itu yang memberi kelazatan pada makanan yang dimasak. Benarkah begitu? Hakikatnya, itu bukan sebabnya. Air tangan yang dimaksudkan bukanlah 'air' dalam erti kata yang fizikal dan material. Air tangan sebenarnya ialah aliran kasih sayang, kesungguhan, keceriaan dan ketulusan hati seorang ibu yang memasak untuk anaknya. Hati itulah yang mengalirkan 'air tangan'. Jadi, air tangan pada hakikatnya ialah aliran kasih-sayang semasa ibu memasak untuk anaknya.
Pakar motivasi dan psikologi sepakat menegaskan bahawa orang yang melakukan satu kerja dengan penuh kasih-sayang, ceria dan tulus, hasil kerjanya akan berkualiti. Dorongan kerjanya bukan untuk 'mendapat' tetapi untuk 'memberi'. Seorang ibu yang memasak adalah didorong untuk 'memberi' kasih-sayang kepada anaknya, berbanding seorang 'chef' yang memasak atas dorongan ganjaran komersial.
Justeru semakin ikhlas, ceria dan kasih seseorang pada pekerjaannya dan kepada siapa dia tujukan atas kerjanya itu, maka semakin tinggilah kualiti kerja tersebut. Dan semakin kurang keikhlasan, keceriaan dan kasih seseorang semasa melakukan kerjanya, maka semakin rendahlah kualiti dan produktiviti kerja tersebut.
Realitinya, 'air tangan' bukan hanya ada pada kerja memasak. Ia ada dalam setiap jenis pekerjaan. Ia adalah aliran kasih sayang dan kecintaan yang seharusnya mengalir dalam setiap pekerja, pemimpin, guru, imam, jurutera, doktor, jururawat sehingga seorang buruh kasar. Setiap individu Muslim, wajar bekerja kerana Allah untuk berkhidmat sesama manusia. Seorang yang paling kasihkan Allah, dialah yang paling kasihkan manusia dan orang seperti inilah yang paling tinggi kualiti kerjanya.
Falsafah di sebalik 'air tangan' inilah saya kira dapat merealisasikan dorongan Rasulullah saw agar setiap kita memperelokkan kerja menerusi sabdanya:
"Bahawasanya Allah s.w.t suka apabila seseorang darikamu membuat sesuatu kerja, dia memperelokkan kerjanya."
- Artikel iluvislam.com

Sumber

Tuesday, May 3, 2011

Balang Mayonis Dan 2 Cawan Kopi

Di dalam sebuah kelas falsafah, seorang profesor berdiri di hadapan dewan kuliah, meja di hadapannya terdapat beberapa barangan. Tanpa sepatah perkataan, kelas bermula dengan beliau mengambil sebuah balang mayonis yang besar dan mengisinya dengan bola golf.

Dia kemudian bertanya kepada para pelajarnya, adakah balang tersebut penuh, dan pelajarnya menjawab "ya!". Profesor kemudian mengambil sekotak batu kerikil halus dan menuangkannya ke dalam balang yang telah dipenuhi bola golf tadi, lantas menggoncang
balang tersebut dengan lembut. Bebatu kerikil mengisi ruangan kosong di antara bola-bola golf. Sekali lagi dia bertanya akan pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh, pelajarnya lantas menjawab "ya..."


Posted Image

Tanpa menjelaskan apa-apa kepada pelajarnya, profesor tersebut lantas mengambil pula sebuah kotak yang berisi pasir dan menuangkannya ke dalam balang tersebut.
Pasir yang dituang mengisi ruangan di antara batu kelikir dan bola golf. Seperti tadi dia bertanya lagi kepada para pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh. Dalam keadaan yang penuh persoalan, rata-rata pelajarnya menjawab "Ya.."

Sejurus selepas itu, profesor itu kemudiannya mengeluarkan dua cawan
kopi dari bawah mejanya dan menuangkan kedua-duanya ke dalam balang yang
telah sedia ada diisi batu golf, batu kerikil dan pasir tersebut. Air kopi mengisi ruangan yang terdapat di antara pasir. Para pelajar mula ketawa dan tersenyum meihat tindakan profesor tersebut.

"Sekarang..." profesor mula bersuara apabila riuh rendah dan gelak ketawa pelajarnya berkurangan. "Saya mahu anda semua menganggap balang ini sebagai kehidupan anda...
Bola-bola golf mewakili perkara penting - Tuhan, keluarga anda, anak-anak, kesihatan anda, kawan-kawan dan semangat anda - Jika anda kehilangan segalanya dan hanya perkara penting ini yang masih anda ada, hidup anda masih penuh. Batu kerikil halus ini pula mewakili perkara-perkara lain seperti kerja anda, rumah atau kereta anda, manakala pasir pula mewakili
perkara-perkara lain, yakni perkara-perkara kecil."

"Jika anda memasukkan pasir ke dalam balang dahulu..." "... anda tidak akan mempunya ruang untuk batu kerikil dan bola golf. Ini sama juga seperti kehidupan anda. Jika anda menghabiskan masa dan tenaga untuk perkara-perkara kecil, anda tidak akan mempunyai ruang untuk perkara yang sebenarnya lebih penting untuk diri anda." "Ambil perhatian untuk perkara yang kritikal untuk kebahagiaan anda.Luangkan masa gembira untuk anak-anak. Sentiasa melakukan pemeriksaan kesihatan, bawa pasangan anda untuk makan malam, yang pasti, anda akan masih ada masa untuk membersihkan rumah atau urusan lain. Sila ambil
berat akan bola golf dahulu - iaitu perkara yang benar-benar penting. Tetapkan keutamaan. Perkara lain cumalah pasir..."

Salah seorang pelajarnya mengangkat tangan dan bertanya apakah pula yang diwakili oleh air kopi. Profesor tersebut tersenyum. "Saya gembira ada yang bertanya. Ianya menunjukkan bahawa tidak kira bagaimana penuh pun kehidupan anda, akan sentiasa ada ruang untuk secawan dua kopi bersama rakan-rakan..."


Moral :

Apabila kehidupan anda seakan terlalu penuh dan tampak sukar untuk diuruskan, apabila 24 jam sehari seperti tidak mencukupi, ingatlah kisah "Balang Mayonis dan 2 cawan kopi ini..."

Sumber

Wednesday, April 27, 2011

Pengurusan Badar

Perkara yang penting adalah sistem pengurusan dari peringkat pimpinan
(qiyadi) hinggalah peringkat tenaga kerja (jundi).
Kata Saidina Ali,
"Keadilan yang tidak bersistem (tidak berstrategi) akan ditundukkan
oleh kebathilan yang bersistem" :(

Betapa pentingnya perancangan sehinggakan ia menjadi faktor penentu keberkesanan
organisasi. Perancangan tersebut mestilah dilakukan seawal tempoh pimpinan, dengan melibatkan
visi dan misi organisasi, takwim bulanan, gerak kerja setiap unit, program2 yang akan dilakukan,
pelan tindakan dan lain2 lagi.

Namun perkara yang perlu dititik beratkan dalam merancang gerak kerja organisasi sepanjang
tempoh pimpinan adalah kebajikan para pimpinan dan ahli. Jangan kerana nak organisasi aktif
atau nampak hebat, ahli dan pimpinan tergadai. Kebajikan ahli dan pimpinan dari segi akademiknya,
peruntukan masa untuknya terlibat dalam organisasi, kebersediaannya bergerak dalam organisasi,
ukhwahnya bersama ahli lain,dan lain2. Jika organisasi berjaya menjaga kebajikan ahlinya,
insya Allah ahlinya akan terikat dengan organisasi untuk terus memberi komitmen dan kerjasama
dalam organisasi. Dengan kebajikan ahlinya terjaga, insya Allah organisasi dapat bergerak aktif
dalam mencapai visinya.

Sebenarnya, nak merancang pun ambil masa yang lama. Perancangan yang baik ialah yang sistematik
dan mengambil kira semua aspek, juga mempunyai back-up plan atau rancangan alternatif sebagai
langkah kedua.

Tapi, jangan pula hanya merancang sahaja, gerak kerja bagaimana? Jangan rancangan hebat,
kerjanya ciput je. <_<

Wallahu'alam.

Posted by : lan_daie
Source     : Komuniti.Iluvislam.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...